Wellness Sky, Belgrade with 4of7 Architects

The building named ’Danube Flower’ was built some forty-five years ago to become a landmark at Belgrade waterfront. It used to house an exclusive restaurant which was a segment of a larger recreational centre accessible to the public. It was a famed hangout spot until its decay in the nineties and its final closure which coincided with the start of the civil war in the country.

 

The main volume of the building, triangular in plan, is elevated some fifteen meters above the river and the ground level with the pedestrian esplanade. It is supported solely by the central core which contains two elevator shafts and double spiral staircase. Cantilevers are reaching out twelve meters giving a levitating feel to the building. Concrete floor-slab and ceiling shell are not connected at the perimeter of the building, allowing for the continuity of the glass façade to the full extent.

 

We have defined the Sky Wellness concept suggesting that place should be light and spacious so that visitors should be getting an impression of entering a cloud on arrival.  In response we have opted for reflective resin floor finishes throughout and semi translucent stretched ceiling.

 

Defining moment of the new spatial expression is the ceiling. Its design is the sequence of geometric transformations and subdivision applied to the original grid. As a result, approximately 390 backlit panels with the finite variation in shape and size are suspended from the triangular steel construction.

 

 

 

 

PROJECT INFO

Client: Wellness Spa / Serbia

Type: Leisure

Year: 2008

Team: Djordje Stojanovic, Vlada Pavlovic, Slavko Milanovic

Photography: Ana Kostic

Area: 1100sqm

© 2016 Copyright SUPERFUSIONLAB -

RIBA Chartered Practice - 1 Fore Street, London EC2Y 5EJ